top of page

אודות שיטת WT לטיפול רגשי במים

שיטת WT לטיפול רגשי במים הינה פסיכותרפיה חדשנית שפותחה ע"י אוסי שטיין ויעל ארנוב, נשענת על הרעיון הקורה במים כלי ומרחב אפקטיבי לטיפול רגשי. השיטה משלבת רעיונות מתחומי הפסיכותרפיה הגופנית, תורות חוסן ופסיכולוגיה-חיובית בשילוב גישות רוחניות. הטיפול הרגשי במים מתבסס על פרספקטיבה אינטגרטיבית המזהה באדם את התנועה הספיראלית המייצרת את אדוות הריפוי (טבע האדם שואף לריפוי כשניתנים לו התנאים המתאימים).

יצירת השפעות הדדיות בין מרכיבי האני השונים:

  • מפגש עם הגוף יעיר ויאיר את הנפש.

  • פעימת הנפש תזמין את הרוח.

  • שלושתם יחד יצרו את חוסן האני השלם.

שיטת WT נחקרה ונמצאה יעילה לטיפול במצבי משבר, טראומה, חרדה, דיכאון, מצבי חולי, שכול ואובדן, ליווי סוף חיים ותהליכי צמיחה והתפתחות. הטיפול הרגשי במים מתאים לילדים (החל מגיל 5), נוער ומבוגרים.

"המים בחכמתם יחזיקו גוף-נפש-רוח יחדיו, יחבקו ויקלו כאב וסבל, בענווה יביאו ריפוי, חיבור והזמנה לצמיחה" (שטיין וארנוב)

 

המים מרפאים את הגוף והנפש?

לאורך השנים איבד האדם את החיבור הטבעי אל גופו, בשונה מתינוקות וילדים שפועלים בטבעיות את גופם תוך כדי משחק, תנועה ושינה, נעדר המבוגר הזדמנויות אלו. הוא מבלה שעות ארוכות בישיבה, גופו מכוסה בבגדים, מרוכז כולו בקוגניציה. ההזדמנות לפגוש את הגוף בתוך מרחב מיימי מזמנת מפגש בלתי אמצעי, תחושתי, טבעי במקום בטוח ומאפשר.

המים מרככים את הקונפרונטיה עם הגוף ומעודדים יצירת דיאלוג (בלתי מילולי) בין המרחב הנפשי למרחב הגופני- כל אלה מאפשרים עיבוד דילמות וקונפליקטים מתחום הגופ-נפש. ההתקרבות האותנטית אל הגוף, החיבור לשפה הגופנית הראשונית, עידוד התנועה הטבעית שנעלמה. המרחב התרפויטי המיימי מאפשר למטופל להתאמן בזרימה גופנית, חיבור גופני, חיבור לנשימה, ויסות וריכוך.

"העצמי הוא בראש ובראשונה גופני" (זיגמונד פרויד) היטיב לתאר פרויד את היבנות הנפש על יסודות הגוף וחשיבות הקשר המתמיד והמיטיב בין שניהם. בטיפול רגשי במים מתמקדים בקשר בין הגוף, הנפש והרוח של המטופל במטרה למסד מערכת יחסים מאוזנת ובריאה בין שלושת אלו. המטופל מסגל לעצמו "תכונות מים"- זרימה במקום היתקעות והתעקשות, גמישות במקום נוקשות, חיבור במקום ניתוק- כל אלה מייצרים שינוי ביכולת האדם לחיות חיים מיטיבים.

איך שיטת WT לטיפול רגשי במים עובדת?

מבנה המפגש

שיטת הטיפול במים של המרכז לטיפול רגשי במים ממזגת באופן ייחודי הן את ההיבט הגופני והן את ההיבט הרגשי, משלבת בין מילים לבין תחושה וחיבור. שילוב זה נשמר, מבנה המפגש קבוע וכולו מתקיים בתוך המים. המפגש מתחיל בשיחה טיפולית פסיכותרפית- 1(verbal session).

לאחריה בחלק הגופני צף המטופל במים, מוחזק בידיו של המטפל, המניע אותו בטכניקות ציפה והחזקה ייחודיות מעל ומתחת למים. המטפל המוחזק ב 50 תנועות ומנחים רגשיים ייחודיים שפותחו בפרוטוקול הטיפול במים ומתאימים למצבים הרגשיים השונים (body session).

בסיום הפגישה נערכת במים שוב שיחה לעיבוד מילולי- 2(verbal session). 

משך המפגש שעה, כאשר פרקי הזמן המוקדשים לכל חלק משתנים בהתאם לשלב הטיפולי ולמצבו הנוכחי של המטופל.

 

התהליך הטיפולי

 בדומה לתהליכי טיפול במרחב היבשה, טיפול רגשי במים, יכול לנוע מטיפול קצר מועד של כארבעה עשר מפגשים ועד טיפול ארוך טווח. אורך הטיפול מותאם לאופי הקושי, המצב הרגשי ויכולתו של המטופל להתחייב לתהליך הטיפול.  לאחר שלב ההיכרות והגדרת מטרות הטיפול מחליטים על משך התהליך.

 

מבנה המפגש

Verbal Session 1
Body Session
Verbal Session 2

חמשת השלבים לטיפול הרגשי במים 

תהליך הטיפול הרגשי במים כולל חמישה שלבי טיפול מובנים, המאופיינים במטרות מדויקות לכל שלב ושלב. תחילת התהליך הטיפולי כולל מרכיב של הערכה ואבחון (אינטייק) הנערכים במים וביבשה. השיטה מגובה במספר מחקרים הבוחנים את יעילותה ואת התאמתה לסוגי האוכלוסיות השונות ולמצבים הרגשיים הייחודיים.

1. שלב ראשון: Containing  - הכלה

שלב זה הינו השער לטיפול רגשי במים ובו המטופל מתוודע לממדים השונים הכלולים בטיפול הרגשי במים. מתקיים מפגש עם המטפל וכן עם המרחב המיימי ונוצרת הטריאדה הטיפולית (מטפל-מטופל-מים) #קישור לתרשים "מודל הטריאדה". בשלב זה המטפל מכיר את המטופל ואת סיפורו ומקיים הערכה ראשונית (אינטייק) של המוקד הטיפולי, ומנוסחות יחד מטרות לטיפול.

2. שלב שני : Watering  (העלאת- הצפת תכנים)

בשלב זה של הטיפול הרגשי במים אנו עדים לתהליך בלתי מילולי שנוצר ומתהווה במפגש עם המרחב המיימי ומזמן חשיפה של הקשיים המרכזיים אותם חווה המטופל. קשים אלו באים לידי ביטוי בממדים -גופניים (embodiment), תחושתיים ורגשיים. ההכלה וההחזקה הפיזית והרגשית, המתקיימים בטיפול במים הם שמאפשרים למטופל לחוש שמור ומוגן ולחשוף תכנים קשים.

 

3. שלב שלישי: Grounding  (חיבור ומשאוב)

בשלב זה אנו מזמינים את המטופל ללמידת מים (water learning). בלמידה חווייתית שברובה ללא ביטוי מילולי

אנו חושפים את המטופל, תוך היכרות והנכחה לתהליכים הקורים לו במים, בדגש על תהליכים מיטיבים. למידת המים בשלב זה כוללת למידה של - איזון, ויסות וריכוך. הלמידה מתבצעת תוך תרגול טכניקות של - נשימה, הרגעה והרפיה, ליצירת ויסות מחודש והסכמה לותר על שליטת יתר. בשלב זה אנו מזמינים את המטופל להתנסות ב"פרספקטיבת מים" (משקפי מים), השונה במידה רבה מאופן ההתייחסות לשיקוף בטיפול הרגשי ביבשה.

4. שלב רביעי: Titration (תמהיל)

בשלב זה אנו מתחילים בהנכחת היבשה בתוך המרחב המיימי, להפך כאשר המשאבים שהושגו בשלב קודם מסייעים בהתמודדות עם הקשיים המרכזיים. שלב זה מתאפיין במשימות טיטרציה – יצירת תמהיל מחודש בין תחושות, רגשות והתנהגויות שונות של המטופל. למידת המים בשלב זה כוללת: אלטרנטיבה תחושתית - "להיות מים"; אלטרנטיבה רגשית - "להרגיש מים"; אלטרנטיבה קוגנטיבית - "לחשוב מים"; אלטרנטיבה התנהגותית - "להתנהג/לפעול מים". בשלב זה אנו מייצרים עם המטופל נתיב לחיים ביבשה, תוך שימוש באיכות המיימית אליה הוא נחשף בטיפול הרגשי במים. מתוך שימוש בנתיבים אלטרנטיביים אלו אנו מצפים לראות תחילתו של שינוי במימדים שונים אצל המטופל, הן במהלך הטיפול במים וכמובן שלאחר הטיפול מחוץ למים.

5. שלב חמישי: Spiral הספירלה הטיפולית (במקרים של טיפולים ארוכי טווח)

שלב זה צופן בחובו את רעיון החזרתיות וההעמקה שבטיפול. לאחר שהתהוותה הטריאדה הטיפולית, נוצר אמון וחיבור, החלה חשיפה של קשיים במקביל למשאוב ונוצרה טיטרציה ראשונית- אנו מצפים לחזרה ספיראלית לשלב השני והצפה של חומרים נוספים עמוקים יותר (תכני ליבה - core). בשלב זה המטופל כבר מכיר היטב את המרחב המיימי ואת השימוש הניתן לעשות בו ליצירת שינוי וצמיחה, מתוך כך אנו מזמינים אותו, לחזרה על שלבים 2, 3, 4 תוך העמקה בתכנים חדשים.  

Water Therapy

עבורנו המים הם דרך חיים, אנחנו מתנהלות במציאות מתוך פרספקטיבה של מים. מאפשרות למים, באופן מודע, להיות חלק בלתי נפרד מאיתנו: בזוגיות, באמהות, כחברות, כמטפלות, כבני אדם בעולם המורכב הזה.

מודל חמשת השלבים 

S
T
G
W
C
Spiral
Titration
Grounding
Watering
Containing
טיפו רגשי במים

הסביבה הטיפולית (Setting)

תהליך הטיפול בשיטת WT במרכז לטיפול רגשי במים, נערך בתוך בריכה טיפולית מקורה, עגולה אינטימית, מחוממת. עומק המים 1.2, כך שמתאפשרת עמידה וקשר בגובה העיניים, אין צורך לדעת לשחות. הגבולות בטיפול נשמרים בקפידה, על אף הקרבה הגופנית בין המטפל למטופלים וכמו כן נשמרת סודיות המטופל והטיפול.

הטיפול הרגשי במים בשיטת WT  שם דגש על שילוב הגוף והנפש תוך שימוש במים ככלי טיפולי. השיטה שואבת את רעיונותיה המרכזיים מעולמות תוכן שונים, ומתבססת על מספר עקרונות: עקרון ההכלה (containing), עקרון ההוליזם (אחדות גוף ונפש ), עקרון הזרימה(flow), עקרון ה“רחם המיטיב" (beneficial -womb), עקרון החישה - סנסוריות, טקטיליות (sensation)  ועקרון המשחקיות (playfulness) .

הטריאדה הטיפולית

THERAPIST
WATER
PATIENT
bottom of page